Galerija slik
Viri in literatura
Zapis, Andrej Stare, oktober 2012.
Natisni

Andrej Stare

kronist športne zgodovine, športni novinar, športni publicist, športni reporter, zdravnik

* 28. 9. 1955, Ljubljana

Območje delovanja: Šmartno pri Litiji

Povzetek: Zdravnik in poznavalec športnih dogodkov je otroštvo preživel v Ljubljani, šolske počitnice pa pri starih starših v Šmartnem pri Litiji.

Otroštvo je preživel v Ljubljani, šolske počitnice pa pri starih starših v Šmartnem pri Litiji. Postal je »Šmarčan« in je na svoje korenine še danes zelo ponosen, zato v javnosti vselej pove od kod izvira.

Po končani srednji šoli je šolanje nadaljeval na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Študij medicine je končal leta 1982 in se zaposlil na SNMP v urgentnem bloku Kliničnega centra v Ljubljani. Leta 1992 je postal eden prvih zasebnih zdravnikov.

Javnosti je znan kot športni reporter na RTV Slovenija, predvsem za hokej, atletiko, smučarske skoke in nogomet.Pri desetih letih je pričel zbirati in zapisovati športne statistične podatke, najprej v zvezkih, nato v digitalni obliki. Leta 2012 ima 289 različnih statističnih tabel, ki obsegajo 1300 A4 strani. Zaradi ugleda njegove zbirke statistike od leta 1995 svetuje Mednarodnemu olimpijskemu komiteju na področjih atletike in drsalnih športov.

Kot dopisni član je tudi predstavnik Slovenije v Mednarodni zvezi za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS).
Med letoma 1984 in 1987 je komentiral tudi dirke Svetovnega prvenstva Formule 1. Na RTV deluje od leta 1979.
Honorarno komentira od 28. aprila 1981 oziroma od nogometne tekme Željezničar – Rijeka.

Leta 2007 je bil sprejet v Slovenski hokejski hram slavnih. Med letoma 1991 in 2003 je deloval kot klubski zdravnik NK Olimpija. Po slovenski osamosvojitvi so se nanj po podatkih o slovenskih športnikih obrnili številni športni mediji, tudi italijanski Annuario Dell calcio mondiale, angleški European Football Yearbook ter francoska L'Equipe in France Football. Kot dopisnik revije France Football ima pravico glasovanja za izbor evropskega nogometaša leta.

Zaposlen je kot vodja zdravstvenega centra v zdravilišču Rimske toplice.

Bibliografija

Napisal je nekaj knjig s športno vsebino:
- 80 let korenin nogometnega kluba Olimpija. Ljubljana : Euro Spekter : NK Olimpija, 1991.
- Naš hokej = Our hockey : 1934-1991.  Ljubljana : Euro spekter, 1991. 
- Slovenski nogomet 1992.  Ljubljana : Eurospekter, 1992.
- SCT Olimpija 1992/93. Ljubljana : SCT Olimpija, 1992.
- Slovenski atletski almanah 1992/93. Ljubljana : Eurospekter, 1992.
- SCT Olimpija 1993/94. Ljubljana : SCT Olimpija, 1993.
- Gol : sodoben trening nogometnega vratarja (soavtor). Ljubljana : E. Jurič, 1994. 
- 80 let hokeja v Sloveniji ,2008.

Priznanja in nagrade

- bronasta značka Planice
- posebno priznanje Atletske zveze Slovenije
- zlati mikrofon Mirka Strehovca kot najboljši športni reporter leta 1997 
- posebno priznanje organizacijskega komiteja Olimpijskih iger v Naganu leta 1998 
- priznanje RTV Slovenija za 1000 prenosov
- posebno priznanje Skakalnega kluba Ilirija
- priznanje Atletske zveze Slovenije za najboljšega poročevalca v atletiki leta 2003 


Nazaj Naprej
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | U | V | W | Z | Ž
123 movies