Galerija slik
Viri in literatura

Joža Ocepek, In memoriam, Litija, 26. 5. 2011

Arhiv Knjižnice Litija

Natisni

Ivan Godec

kulturni in družbeno politični delavec, občinski svetnik, publicist

* 3. 8. 1942, Golišče nad Jevnico
24. 5. 2011, Litija


Območje delovanja: Litija

Povzetek: Družbeno politični in kulturni delavec, publicist, po poklicu učitelj. Ohranil nam je zgodovinski spomin na osebnosti in dediščino Litije.

Rojen je bil v družini s štirimi otroki, med katerimi je bil najstarejši; družina se je večkrat selila. Njegove življenjske postaje so bile Zavrstnik, Ponoviče, Bloke, Nova vas, Šmartno in Litija. Osnovno šolo je obiskoval v Litiji, učiteljišče v Ljubljani,  kasneje je doštudiral tudi organizacijo dela v Kranju. Po končanem učiteljišču je dobil prvo službo leta 1961 v Blokah, kjer je poučeval več razredov hkrati, kot je bila v tistih časih navada in potreba. V šmarski šoli pa je poučeval matematiko in fiziko do leta 1969.

Po tem letu  je profesionalno deloval v družbeno političnih organizacijah v litijski občini in državnih organih SRS in Republike Slovenije do upokojitve v letu 2000.Sprva je bil sekretar občinskega komiteja v Litiji (1969 – 1973),  nato medobčinskega sveta ZK v Ljubljani, bil je sekretar na republiškem sindikatu (1978 – 1982), nato na CK ZKS ( 1982 – 1986), kjer je bil tudi izvršni sekretar pri CK ZKS (1984). Po letu 1986 je bil v skupščini SRS (1986-1990). Po letu 1990 pa do upokojitve je opravljal več različnih del v vladi SRS Republike Slovenije, bil je tudi svetovalec vlade.

Ivan Godec je bil v svojem razmišljanju in delovanju širok in pronicljiv človek. Kljub temu, da je po letu 1973 svoje delo opravljal v Ljubljani, je ostal ves čas tesno povezan in vpet v delo pri razvoju domače lokalne skupnosti, to je litijske občine. Povezan je bil s kulturnimi inštitucijami, društvi in kot  publicist je zabeležil podatke, ki bi lahko šli v pozabo.

Obnova gradu Bogenšperk je delo, pri katerem je Ivan Godec deloval najdlje, opravljal ga je z vsem svojim srcem in je ob dokončanju projekta nanj gledal z velikim ponosom. Ob začetku prenove leta 1972 je bil na predlog Kulturne skupnosti Litija imenovan za predsednika odbora za obnovo gradu Bogenšperk. Prva naloga odbora je bila prevzeti grad v upravljanje od IBT Trbovlje in pripraviti načrt obnove gradu. Lotiti se tako velikega projekta kulturne dediščine v času, ki temu ni bil naklonjen, je resnično zahtevalo veliko energije in poguma. Skupaj z naslednjimi člani in predsedniki odbora, mnogimi strokovnjaki iz muzejske in drugih strok, zavodov,  vodstev delovnih organizacij iz litijske občine in tudi izven njenih meja ter ljubiteljskih posameznikov, je skozi desetletja Valvazorjev Bogenšperk  spreminjal svojo podobo in uporabnost in postal ponovni ponos litijske občine in kot smo že rekli: Ivanov ponos.

Ivan Godec je aktivno deloval v mnogih občinskih zborih in odborih, skupnostih in organih:

- po en mandat je vodil : Stanovanjsko skupnost Litija, Zbor krajevnih skupnosti in Kulturna skupnost.
- v mandatu 1998 - 2002 je bil svetnik občinskega sveta občine Litija (član Odbora za gospodarsko infrastrukturo, član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, predsednik Odbora za finance),
- v mandatu 2002 – 2006 je bil ponovno svetnik občinskega sveta občine Litija (predsednik Komisije za statut in pravna vprašanja, član Odbora za kmetijstvo, član komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja),
- v mandatu 2006 – 2010  je bil član Nadzornega odbora Občine Litija.

Prav poseben in zelo aktiven odnos pa je Ivan Godec gojil do okolja in stvari, ki izginjajo, do pomembnih ljudi in dogodkov iz pretekle zgodovine, do domačih ustanov in društev tako na področju kulture kot sociale. Vključeval se je v obletnice in s knjižnimi izdajami pomagal pri obeleževanju pomembnih obletnic.

Od 1982 naprej nam je ohranil zgodovinski spomin na Bogenšperk in Valvazorja, Luko Svetca, Milana Boriška, znamenitosti Litije in litijske kozolce, reko Savo, rudnik Sitarjevec, in društva: PZ Lipa, Društvo upokojencev Litija, Območno združenje RK Litija, Gasilsko društvo, Društvo invalidov in Društvo diabetikov.

Član Društva upokojencev Litija je bil od leta 2000, ves čas je vodil Komisijo za kulturo, štiri leta je bil član upravnega odbora, zadnje obdobje pa kadrovske komisije. Uredil je zbornik ob 50 letnici DU in na prigovarjanje članov prevzel tudi urejanje zbornika ob 60 letnici. Zbornik je izšel junija 2011 že po njegovi smrti. 

Ob samostojnosti knjižnice leta 2004 je postal član sveta knjižnice in v njem aktivno deloval do svoje smrti. Leta 2006 se je vključil v Medobčinsko društvo invalidov Litija – Šmartno in bil član izvršilnega odbora do svoje smrti. Društvu je, tako kot drugod, pomagal s svojimi bogatimi izkušnjami.

Ivan Godec je za svoje delo prejel državna in občinska odlikovanja in priznanja.

Bibliografija

1982 - Valvazorjev Bogenšperk (Odbor za obnovo gradu Bogenšperk)
1992 - Litija nekoč in danes (Košarkaški klub Litija)
1996 - Valvazor in Slovenci danes (DZS, Ljubljana)
1997 - Litija - turistični vodnik (Turistično društvo Litija)
1998 - Luka Svetec – Podgorski (Občini Litija in Kamnik)
1999 - Milan Borišek (Občina Litija, Letalska zveza Slovenije)
2001 - Gostilne v litijski občini (Območna obrtna zbornica Litija)
2001 - Litijski kozolci (soavtor knjige) – Kmetijska gozdarska zadruga Litija
2001 - Društvo upokojencev Litija (1951-2001) – Društvo upokojencev Litija
2002 - Tebi v pomoč, človek - RK Slovenije, Območno združenje Litija
2005 - Gasilstvo v Litiji 1885 – 2005 – prostovoljno gasilsko društvo Litija
2006  - Litija:včeraj, danes, jutri – Samozaložba, Litija
2007 - Društvo invalidov Litija: 25 let
2008 - Reka Sava – Center za razvoj Litija
2008 - Društvo diabetikov Litija 1988 - 2008
2010 - Rudnik Sitarjevec – Javni zavod za kulturo Litija
2011 - 60 let društva upokojencev Litija (1951 - 2011)


Nazaj Naprej
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | U | V | W | Z | Ž